İlgilendiğiniz başlığa atlamak için:
Tasarım

Influencer MarketingHub adlı site, ilham verici e-ticaret sitelerini derlediği bir yazı yayınladı. Kullanılabilirlik açısından, allbirds adlı, ürünlerini geri dönüştürülmüş malzemeler kullanarak üreten giyim markasının sitesi başarılı bir örnek. Site için seçilen renkler ve kullanılan görseller doğa vurgusu güçlü bir tema yaratmış. Tasarımsal olarak daha etkileyici ve özgün, fakat kullanılabilirlik açısından biraz yorucu olan bir örnek içinse Deplace Maison adlı siteyi inceleyebilirsiniz.

Logosunu yenileyen otomotiv şirketleri kervanına Renault da katıldı. Tasarımcı ve art director Aksel Ceylan yeni logo üzerine bir flood paylaştı.
Gün geçmiyo ki köklü bi marka, eski logolarından birini revize edip "miras" vurgusu yapmasın. Sıra Renault'da. Renault yeni logo inceleme floodu 👇 pic.twitter.com/fo1Mtfvh9i— Aksel Ceylan (@akselceylan) March 14, 2021
Logolardan bahsetmişken bu hafta dikkatimizi çeken logo değişimlerini de paylaşalım. Özellikle San Diego Hayvanat Bahçesi’nin yeni logosu hoşumuza gitti.


SEO
Google’ın Mayıs ayında “Core Web Vitals” adı verilen ve kullanıcı deneyimini önceleyen metrikleri birer SEO faktörü olarak değerlendirecek. Core Web Vitals, 3 temel metrikten oluşuyor.
- Largest Contentful Paint: Ekranda en geniş yer kaplayan elementin ne kadar sürede yüklendiği;
- First Input Delay: Sayfanın ne kadar sürede interaktif hale geldiği;
- Cumulative Layout Shift: Yüklenme sırasında ekranda elementlerin ne kadar yer değiştirdiği, bir başka deyişle görsel olarak stabil olma hali Böylece, sitenin toplamda ne kadar zamanda yüklendiğinden ziyade, kullanıcı tarafından “algılanan site hızı”, Google sonuçlarında sıralanma konusunda önemli bir faktör haline gelecek. Bu metriklerden biri olan Cumulative Layout Shift hakkında detaylı bir yazı için:
Hubspot, sayfada kullanılan görsellerin SEO açısından optimize edilmesi için 8 maddelik bir kılavuz hazırladı. Medyanot’ta bu maddelerin hepsine çoğuna uyuyoruz.
The Drum adlı site, en sık karşılaşılan SEO hatalarını yazmış.
Tipografi

Frere Jones adlı font firması, yeni typefaceleri Magnet’i piyasaya sürdü. Oldukça sıra dışı, eğlenceli ve opentype özellikleri geniş bir çalışma olmuş.
Manifold’dan Murat Çil, tipografi literatürü yazı dizisinin altıncı sayısında, tipografi ustalarının kitaplarını incelemeye devam ediyor.
Ödüller
İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği (IDA) tarafından düzenlenen Prida Ödüllerine başvurular için son tarih 9 Nisan. Stratejik İletişim, Pazarlama İletişimi, Medya İletişimi, Dijital & Sosyal Medya İletişimi gibi başlıklar altında verilen ödüllerin sitesinde geçen yılın kazanan projelerini incelemek de mümkün.
TÜHİD’in düzenlediği 19. Altın Pusula Ödülleri sahiplerini buldu.
Araştırma

Visual Capitalist adlı site dünyanın en çok trafik alan ilk 50 sitesini infografiklerle anlatıyor. İlk sırada Google var. Google’ı YouTube ve Facebook izliyor. Kategori olarak sosyal ağlardan 11, Haber ve Medya kanallarından ise 9 site ilk 50’de yer almış.

Yazar ve akademisyen Amy Webb’in yönettiği Future Today Institute, tüketici elektroniklerinden biyoteknolojiye uzanan 12 konu başlığında 2021’de belirleyici olacak trendler üzerine raporlar yayınladı. Her konu başlığında gelişmeleri ve öngörüleri detaylıca ele alan bu değerli raporlara ücretsiz olarak erişebilirsiniz.
Webrazzi, “Medya Tüketim Alışkanlığı” adlı bir rapor yayınladı. Abonelik bazlı OTT (Over-the-top media) üyeliklerinin incelendiği araştırmada en çok üyelik %68,3 ile Netflix’e ait. Netflix’i beinConnect (%18), GAİN (%18), YouTube Premium (%16,9) ve blutv (%16,3) izliyor.
Şimdi burada bir parantez açalım ve bu araştırmanın niteliğine dair düşünelim. Örnekleme dahil edilen toplam kişi sayısı 350. Bunun yüzde 61’i erkek, yüzde 39’i kadın. Bunların hangi kriterlere göre örnekleme dahil edildiği ve anketin nasıl tasarlandığını bilemiyoruz. Ama salt cinsiyet dağılımı açısından baksak bile, Türkiye toplumunu temsil edecek genellemelere bu araştırma aracılığıyla erişilmesinin mümkün olmadığı bariz. Ee herhangi bir anket araştırmasının hedefi genellenebilirlik değil midir? Toplumun sınırlı (sınırlı dediysek 350 kadar düşük bir sayı değil) bir kesimini seçip, bunlardan elde edilen verilerle ve istatistiksel yöntemleri kullanarak toplumun geneline dair çıkarımlarda bulunmak… Sonuçlarına neden güvenmemiz gerektiği muğlak bu raporun tümü Webrazzi’nin sitesinde 1271 TL + KDV’den satın alınabiliyor.
Google’ın pandeminin 1. yıl dönümünde yayınladığı yeni bir raporda, Google aramalarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla nasıl değiştiği araştırılmış. Aramalar dört başlık altında toplanıyor:
- Ucuzluk ve tutumluluk: Bu başlık altında “düşük bütçe” araması %200, ucuz bilgisayar oyunu araması %80 artış göstermiş.
- Yeni veya daha iyi bir ev: Bu başlık altında insanların evlerini iyileştirmeye yönelik aramaları daha sık yaptığını görüyoruz. Örneğin “yakınımdaki mobilya mağazaları” araması %100 oranında artmış.
- Üçüncü başlık İyi Yaşam: “Yakınımdaki masaj yerleri” araması %200, “Vitamin almak için en uygun saat” araması %80 artmış.
- Son başlık ise Teknoloji Self-Servisi: “Nasıl video kaydedilir” araması %90, “PDF dosyaları nasıl birleştirilir” araması %80 artmış.
YouTube Resmi blogu, “videoyu yeniden tanımlayan” üç trendin altını çiziyor. Bunlardan ilki stream hizmetlerinin hızlı yükselişi. İnsanlar Pay TV gibi seçeneklerden ziyade istedikleri zaman ve yerde istedikleri içerikleri izleyebilecekleri seçeneklere yöneliyorlar. İzlenme mecrası olarak mobil hakim olmaya devam etse de, pandemi dönemi sebebiyle en büyük artış TV üzerinden stream etmede yaşanmış. İkinci trend hızla yükselen e-ticarette videoların rolü, üçüncü trend ise, beklendiği üzere, kısa formattaki videoların yükselişi.
GreenHouse şirketlerin bünyesinde araştırma ekiplerinin sahip olması gereken 8 özelliğini sıralamış.
Euromonitor pandeminin birinci yılında, değişen tüketim davranışlarının hangilerinin kalıcı olacağı ve farklı ekonomik sektörlerin gelecekleri üzerine kapsamlı bir rapor yayınladı. Rapor, seyahat endüstrisinin 2022’ye kadar toparlanamayacağını ve hane tüketiminde büyümenin motorunun 2025’e dek e-ticaretin olacağını söylüyor.
Socialbakers’tan müşteri deneyimi üzerine bir rapor. Yapay zeka teknolojileriyle çalışan sosyal medya botlarının önemine değinilmiş.
Pazarlama
GAIN, Apple TV ve Andoid TV üzerinden artık izlenebiliyor. Böylece mobil uygulamanın yanı sıra akıllı TV’den de GAIN’e erişilebilecek.
Sabancı Holding yaklaşık 62 bin çalışanı için esnek çalışmayı kalıcı hale getirdi.

İzmir’de kısa mesafeler için kullanılabilecek elektrikli bisiklet servisi Kanguru hizmetlerine başladı.
Ford Otosan’ın 1,4 milyar Euro’luk yatırımıyla, Ford ve Volkswagen’in iki ticari modelinin üretimi Kocaeli’de gerçekleştirilecek.
Renault’un ardından Tofaş da çip tedariğinde yaşanılan aksamalar sebebiyle üretimine kısa süre için ara veriyor.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM)’nin açıklamasına göre, Türkiye’de kredi kartlarının sayısı Şubat 2020’den Şubat 2021’e %10 arttı. Banka kartlarında ise artış %6 olarak 141,3 milyona ulaştı.

Barilla, evde makarna pişirenlere eşlik edecek playlistlerini Spotify’da yayınladı. Makarna türüne göre kategorilere ayrılan listelerde, şarkıların süreleri de makarnanın pişirme süresine uygun seçilmiş. MF DOOM’u burada görmek şaşırtıcı oldu.
NFT
Dijital yaratıcıların ürünlerinin sahipliğini üstlenmeleri ve gelir elde etmelerini sağlayan NFT (non-fungible token) yeni bir ilgi görüyor. NFT’nin ne olduğuna dair The Guardian’da yayınlanan şu yazı kafa açıcı olabilir:
NFT’nin özellikle tasarım sektöründe yol açabileceği sorunlara derinlemesine bakan bir yazı için:
Türkiye’den ise Fractal İstanbul projesiyle sesini duyuran Tarık Tolunay NFT’nin erken kullanıcılarından oldu. Kendisiyle yapılan bir röportaj için Bigumigu’ya bağlanıyoruz:
Reklamlar Reklamlar
Dahiyane bir icat. Lay’s Crispy Subtitles adlı bir Google Chrome eklentisi, video izlerken kullanıcının cips yediğini fark ederse otomatik olarak video altyazılarını devreye sokuyor. Bunu başarmak için 178 saat boyunca cips yiyen insanların çıkardığı sesler yapay zekaya dinletilmiş. Ürünün tanıtım videosu için:
Aksigorta, sigorta yaptırmamanın masraflarına eğlenceli bir dille yaklaştığı bir reklam serisi yayınladı.
Apple, AirPods Pro ürününü “Jump” adını verdiği ve bolca ip atlama içeren bir reklamla tanıtıyor.
Jumbo Türkiye, “1947’den Bügüne Her Zaman Jumbo” adlı reklamıyla markanın zamansızlığına vurgu yapmış.
Web
Wikipedia, Wikimedia Enterprise adlı yeni projesini bu yıl hayata geçiriyor. Bu projeyle ticari olmayan bir girişim olan Wikipedia, ilk defa kapsamlı boyutta hizmetlerinin bir bölümü için şirketlerden ücret talep edecek.
İnternet’in mucidi Tim Berners-Lee, The Guardian’daki röportajında sosyal medyayı değerlendiriyor.
Teknoloji
Microsoft, PowerPoint Presentor Coach adlı ürününü piyasaya sürdü. Hem Windows hem Apple ortamlarında piyasaya sürülen ürün, konuşmacının tek başına sunum pratiği yapmasını sağlıyor. “Eeee”, “Umm” dediği yerlerde onu uyarıyor, kamera yardımıyla konuşmacının vücut dilini ayarlıyor.
Facebook, saat gibi takılan cihazıyla AR teknolojilerini yeni bir aşamaya getirmek için çalışıyor.
Turizm
İtalya, hem çalışanların hem de yolcuların yolculuk öncesi test edileceği covid-free tren uygulamasını hayata geçiriyor.
Euromonitor, “Sürdürülebilir Turizm” konulu bir rapor yayınladı. Raporun sürdürülebilir turizm indeksine göre ilk üç sırada İsveç, Finlandiya ve Avusturya yer aldı. Türkiye 99 ülke arasından 66’ıncı sırada geldi.
Huffpost’un uzmanların görüşlerine yer verdiği yazısına göre, “revenge travel” gelecek birkaç yılda seyahat alışkanlıklarına damgasını vuracak.
Sosyal Medya
Mansur Yavaş ve Pelin “Pqueen” Baynazoğlu’nun gerçekleştirdiği Twitch yayını anlık olarak 350 bin kişi tarafından izlendi. Yayının YouTube kaydı için:
Markaların başarılı Instagram Reels kullanımlarını derleyen bir yazı:
LinkedIn, bünyesinde reklam kampanyaları için bir template yayınladı.
Kişisel finans alanında içerik üreten “Fin-fluencerslar” hakkında bir öngörü:
Twitter, Türkiye’de temsilcilik açıyor. Twitter’ın resmi açıklaması için:
The Game Theorists adlı popüler YouTube kanalının kurucusu Matthew Patrick ile kariyeri ve YouTube’un geleceği üzerine güzel bir röportaj:
Instagram, kullanıcılarının platform üzerinde etkileşimini düzenleyen yeni bir uygulamaya gidiyor. Çocukları korumayı hedefleyen uygulama, yetişkinlerin 18 yaş altı ve kendilerini takip etmeyen çocuklara DM atmasını engelliyor.
YouTube Shorts beta olarak ABD pazarına sunuldu.
YouTube’un Checks adı verilen yeni uygulaması, yüklenen içeriklerin copyright ihlallerini önceden haber verebiliyor.
Yeni Instagram Lite uygulaması, 170 pazarda kullanıma sunuldu. Uygulama, Reels özelliğini de destekliyor.
TikTok, kişiselleştirilmiş reklamları kullanıcılar için zorunlu hale getirdi.