Bültenimizin üçüncü sürümünde, Pfizer’den Kia’ya birçok markanın 2021’i karşıladıkları yeni logolarına, ADC’nin 2020 Ödülleri’ni kazananları sergilediği muhteşem siteye, Türkiye’den ve yurtdışından başarılı reklam çalışmalarına bakıyor, sosyal medyanın hızına yetişmeye çalışıyoruz.
İlgilendiğiniz başlığa atlamak için:
Tasarım
ADC 2020 Ödülleri’nin kazananları açıklandı. Reklam, Tasarım, İllüstrasyon, İnteraktif, Motion, Fotoğraf ve benzeri kategorilerde Altın, Gümüş ve Bronz ödüle layık görülenler oneclub.org sitesinden yayınlanıyor. Seçilen üretimlerin yanı sıra üreticilerle söyleşileri de içeren bu site, içerisinde saatler geçirebileceğiniz harika bir kaynak.
Logolar

Birçok büyük marka yeni yılı yeni logolarla karşılıyor. İlaç sektörünün devlerinden Pfizer’ın yeni logosu DNA sarmalından ilham alıyor. Logodaki Pfizer yazısında daha keskin hatlara geçilmiş ve daha koyu bir mavi tonu kullanılmış. Yeni marka kimliğinin arkasındaki Team adlı ajans, Pfizer için Google’ın 800 üzerinde dili destekleyen Noto Sans fontunu seçmiş. Beğenmedik.

Burger King, 20 yıl aradan sonra logosunu değiştiriyor. Retro esintilere sahip olan logo, eski logonun dinamik tarzının aksine daha organik bir stile bürünmüş. Burger King logosunda marka için özel olarak tasarlanmış “Flame” adlı bir “variable font” kullanıyor. Sade ve vintage bir tasarım ortaya çıkmış.

Kia, füturistik bir yapıya sahip yeni logosunu tanıttı. Yeni logo, dijital ortamlarda daha rahat kullanılabilen “flat” bir tasarımı benimsemiş. Logodaki K ve A harfleri birbirlerinin yansıması olarak kurgulanarak bir tür dinamizm yakalanmaya çalışılmış.
General Motors, rebranding vagonuna atlayan bir diğer dev marka oldu. Yeni logo, büyük GM harflerinden küçük harflere geçiş yapıp, metalik bir etki uyandıran mavi tonlarında gradient kullanılıyor. Çok kötü.
Bunlar yetmezmiş gibi, CIA de logosunu yenilemiş. 😳
Pazarlama
Deloitte Türkiye, 2020 Birleşme ve Satın Almalar Raporu’nu açıkladı. Yabancı yatırımcılar 82 adet işlem ile 4,6 milyar dolarlık, Türk yatırımcılar ise 222 adet işlem ile 4,4 milyar dolarlık satın alma yaptı. Finansal yatırımcı işlem hacminin yüzde 69’u Turkcell’in çoğunluk hissesini de devralan Türkiye Varlık Fonu tarafından gerçekleştirildi.
2021’in Tüketici Trendleri
Google, milyarlarca aramadan yola çıkarak, 2021’de hakim olacak tüketici trendlerini 5 başlık altında topluyor. Google’a göre, insanların hayatlarındaki denge arayışı, belirsizliklerle mücadele etmek, yeni ilişkiler kurmak, evlerimizi daha yaşanılır kılmak ve sosyal sorumluluk 2021’in temel soruları olacak.
Reklamlar Reklamlar
Karbonat Reklam Ajansı’nın Shutterstock için ürettiği reklam filmi, “Bu Mutluluğun Telifi Yok” sloganıyla yayına girdi. Eğlenceli, başarılı.
İkinci el otomobil alışveriş firması ikinciyeni #şaşırmadık sloganıyla bir reklam filmi çevirmiş.
Mads Mikkelsen’ın boy gösterdiği eğlenceli bir Carlsberg reklamı.
IKEA’nın geri dönüşümün önemine ve IKEA ürünlerinin bundaki rolüne vurgu yaptığı reklamı.
Sosyal Medya

We Are Social, 2021’ye dair öngörülerini rapor halinde yayınladı. Rapor, insanlar arasında dayanışma ve gündelik sorunlara pratik çözümler bulma arayışının güçleneceğini söylüyor. Takipçilerin influencerlarla olan iletişiminde güven faktörü daha ön plana çıkacak.
Twitter, Business blogunda “marka sesini” bulmaya yardımcı olacak bazı tüyolar paylaşıyor: Kısa, net ve sohbete dönük bir dili tavsiye ediyor. Ayrıca markaların kendi seslerini bulmalarına yardımcı olacak bir worksheet de paylaşmışlar.
YouTube, başarılı YouTuberlardan tavsiyeleri içeren bir video yayınladı. Genelde tavsiyeler, sistematik bir şekilde içerik üretilmesi, takipçilerle etkileşim içerisinde olunması ve tutarlı bir formatın takip edilmesi yönünde.
Sosyal ağların 2020 yılını kısaca değerlendiren ve hap niteliğinde kullanışlı bilgiler veren bir blog yazısı için aşağıdaki linki tıklayın. Bu yazıdan 2020’de Instagram’ın günlük kullanıcı sayısındaki en büyük artışın (yüzde 86’lık bir artış ile) 55 yaş üzerindeki nüfusta gerçekleştiğini öğreniyoruz.
Hootsuite, Instagram Guides’ı kullanmak için 10 farklı yöntem tanıtıyor. Seyahat rehberi konusunda Avustralya ve Quebec’in turizm hesaplarını örnek vermişler.
Boomsocial, Twitter, Facebook ve Instagram’da en başarılı markaların sektörlere göre sıralamasını yapıyor. Bu algoritmanın nasıl çalıştığı ve sıralamanın nasıl belirlendiği çok net anlatılmamış.
Ücretsiz görsel kaynağı Unsplash, resimle arama yapma özelliğini getirdi. Artık arama çubuğunun yanındaki ikona tıklayarak fotoğraf yükleyebiliyor ve benzer fotoğrafları bulabiliyorsunuz.
Facebook, Sayfalarda yeniliğe gidiyor. Yeni format, sayfa beğenilerini kaldırarak sayfaların takip edilmesini ön plana çıkarıyor. Ayrıca, kişisel hesaplardaki haber kaynağı (News Feed) artık Sayfalar için de kullanıma açılacak.
TikTok, Türkiye’de yerel temsilcilik açacağını duyurdu.
Haftanın İçerik Üreticisi

Halen takip etmeyenler için, magazin geçmişimizin en nadide anılarını biriktiren ŞOKOPOP’u şiddetle öneririz.
Turizm

Conde Nast Traveler, 1-in-10 adlı yeni projesine start verdi. Dünya’daki her 10 kişiden birinin turizmle ilgili bir mesleğe sahip olduğunu söyleyen CN Traveler, bu projesinde lokasyonları yerel insanların gözünden, “insan hikayelerini” öne çıkararak anlatıyor. Güzel iş.
Okuduğunuz için teşekkürler. Haftaya görüşürüz! 🎉